TwitThis

Oproep: Zorgleerling dupe van aanmodderen in eerste half jaar

Oproep van De Ombudsman


Een school krijgt pas extra financiële ondersteuning voor een zorgleerling, als na zes maanden blijkt dat de eigen middelen van de school niet toereikend zijn. De Ombudsman signaleert dat zorgleerlingen de dupe worden van dit systeem.

Vooral leerlingen met een autistische stoornis lopen vast. Zij moeten een half jaar aanmodderen, waardoor zij op te grote achterstand raken. Op de meeste scholen voor voortgezet onderwijs is het niet toegestaan om het eerste jaar over te doen. De zorgleerling moet dan overstappen naar een lager onderwijsniveau, bijvoorbeeld van de Havo naar het VMBO. De Ombudsman vindt dit onredelijk omdat de leerling met de juiste begeleiding deze overstap niet had hoeven maken!
Als de school de extra begeleiding van de zorgleerling van begin af aan zelf bekostigt, kan de school na zes maanden niet aantonen dat de leerling vastloopt.
De school krijgt dan nooit de extra financiële ondersteuning en zit dus met een dilemma.

De Ombudsman wil deze situatie aankaarten en tot een structurele oplossing komen. Heeft u een soortgelijke ervaring? Meld het ons.

http://www.deombuds man.nl/inhoud/ zorgleerling- dupe-van- systeem-van- aanmodderen- eerste-half- jaar

1 reacties:

Anoniem zei

Juist, zo gebeurde het dat mijn dochter startte op Havo/VWO brugklas en eindigde op VMBO-T 2 jaar later, en toen alsnog van school moest naar speciaal onderwijs, waar ze gelukkig via certificaten toch haar VMBO-T op haar sloffen haalde via staatsexamens. Ze gaat nu een Helicon niveau 4 opleiding doen, na afgewezen te zijn op ROC niveau 3 ivm haar problematiek, ze zou niet in het systeem passen volgens ROC, daartegen zegt Helicon wij gaan kijken wat jij nodig hebt om je opleiding succesvol te kunnen doen, dat is de juiste instelling!